Dobrodošli i dobrodošle na platformu za online podučavanje Gli Spaesati

Naš je cilj unaprijediti znanja i vještine građana u vezi s europskim paradigmom o multiskalarnom građanstvu. Ovdje ćete pronaći različite programe obrazovanja,  svaki od njih je besplatno dostupan i namijenjen za ispunjavanje različitih potreba: shvatiti zašto je multiskalarno građanstvo pristup (epistemološki, pedagoški, etički i politički) ključan za suočavanje globalnih neravnopravnosti i neodrživosti; shvatiti kako EU danas radi i što je u igri u njezinim dinamikama i proturječnosti; otkriti kako su se izgradile europske institucije putem ključnih događanja, sukoba i kontroverzija; poticati pedagoška razmatranja i pokuse po pitanju razvijanja zajednica za poduku koje bi mogle doista utjecati na promjenu društva. Svaki program nudi uslugu online mentorstva: pozivamo vas da nas kontaktirate putem poruke na platformi ili da nam pišete na . Na kraju programa uvijek je moguće polagati završno testiranje radi stjecanja potvrde o sudjelovanju. U ovoj stranici naći ćete sve naše programe na talijanskom jeziku. Ako želite neki drugi jezik, kliknite na sljedeće riječi za talijanskifrancuskišpanjolskiportugalskiengleskinjemačkii poljski.

Pridjev „održiv“ je u modi... ali to nije razlog zbog čega ga nalazite u naslovu ove sekcije, koju posvećujemo obrazovanju građanstvu i našem pedagoškom pristupu Naprotiv! Paziti se svakog konformizma, osobito ako u trendu, temeljni je uvjet za kritičko razmišljanje i djelovanje koje, po našem viđenju, zahtjeva korištenje prava građanstva. Stvar je u tome da je „održiv“ prema nama termin koji drži sustavnu vrijednost te se aplicira na svaki aspekt složenih međuovisnosti koje karakteriziraju naše živote kao ljudska bića, kao živa bića općenito i kao dio fizikalno kemijskog svemira. Postavljanje pitanja o održivosti nije drugačije od postavljanja pitanja o posljedicama našeg djelovanja – tj. etička pitanja i politička pitanja – i o našem dinamičnom bivanju u odnosu s drugima i s drugim.

Koji su politički, gospodarski i kulturni čimbenici koji dugoročno pokreću proces izgradnje europskih institucija? Kako funkcionira aktualna Europska unija? Koje je proturječnosti i ravnoteže moći potrebno razumjeti kako bi se nadišla banalna suprotstavljenost euro entuzijasta i euro skeptika?

Ovim se programom potiče postavljanje tih i drugih sličnih pitanja, pružanjem osnovnih informacija i uvođenjem temeljnih problema koje bi svaki europski građanin trebao znati, bez obzira na svoju profesiju, uvjerenja i vrijednosti, kako bi postao aktivan i svjestan dionik rasprave i odluka o budućnosti europskog jedinstva.

Ideja Europe je drevna i njezin razvoj može se pratiti kroz dva tisućljeća koja nas odvajaju od klasičnih civilizacija Grčke i Rima, kao što je to učinio Federico Chabod, ili konkretnije kroz ratne događaje „europskog sustava država“ u modernom i suvremenom dobu, kao što je to učinio Ludwig Dehio. No, ideja političkog ujedinjenja kao Europljana i konkretni procesi izgradnje europskih institucija reprezentativnih za „europski narod“ u nastajanju, s jedne strane, i funkcionalno institucionalizirana integracija između europskih nacionalnih država, s druge strane, su pak novije povijesne činjenice, koje njeguju konkretne programe i političke inicijative raznih vrsta, osobito počevši od svjetskih ratova prošlog stoljeća. Paradoksalno, nismo kao europski građani navikli razmišljati i informirati se o Europi. I nismo kao europski građani živjeli i nastavljamo za sada živjeti ovaj povijesni događaj čiji smo također dio.  Ovdje smo vam to pak pokušali ispričati iz perspektive tog „mi“ koje je još uvijek u nastajanju: mi europski građani...

U dvanaest pitkih odjeljaka pratimo glavne etape od Drugog svjetskog rata do izazova sadašnjosti: prvo u obliku kazališno-glazbene priče, po uzoru na recital „Europa: kakva strast! Priča o izmučenoj ljubavi“, zatim animiranim videom koji naglašava bitne informacije o pojedinim etapama i na kraju kratkom lekcijom s dubinskom analizom akademskog stručnjaka.